De uitrusting van een scout

Behalve een zakmes en een aansteker/ lucifers hebben de scouts ook andere uitrusting nodig. Een rugzak, slaapzak en matje zijn het belangrijkst. De komende maanden delen we in de nieuw-brief tips vanuit onze jarenlange ervaring! Deze keer: slaapmatjes. Slaapmatjes zijn er in allerlei varianten. De prijzen worden bepaald door een aantal factoren: het gewicht, de pakmaat, comfort en isolatiewaarde (R)

Het is voor de scouts niet nodig om het allerbeste of duurste matje te kopen. De scouts slapen niet buiten als het vriest en ze lopen nooit dagenlang met volle bepakking. Een schuimmatje is licht, isoleert goed en is niet duur. Nadeel is dat ze groot zijn (maar je kunt ze vrij gemakkelijk boven – of onderop de rugzak binden);

(Zelf) opblaasbare matjes zijn fijn omdat ze gemakkelijk in te pakken zijn en goed isoleren. Een isolatiewaarde van 2 of hoger voldoet de komende jaren prima. Voor de koudere weekenden is een extra alu-isolatiematje fijn voor onder het matje. De Scoutshop heeft een goed en uitgebreid aanbod, net als de Bever. Maar ook bij de Action of bij de Decathlon (huismerk) zijn er budget-vriendelijke en prima matjes te koop.

Luchtbedden zijn niet duur, liggen prima, maar isoleren bijzonder slecht en zijn dus al snel te koud.