Scouts zomerkamp; Reis om de wereld in 7 dagen

Reis om de wereld in 7 dagen

In 1872 ging de Britse miljonair Phileas een weddenschap aan dat hij in 80 dagen rond de wereld kon reizen.
Van 11 t/m 18 juli hebben de scouts dit proberen na te doen. Echter niet in 80 maar in 7 dagen!

11 Juli - Engeland

De reis van onze scouts begint op zaterdagmiddag in Londen. Door hun ouders worden ze afgezet op het mooie kampterrein in Mook. Op de eerste dag werd door beide patrouilles hun kampterrein opgebouwd. Tenten opgezet, keukens gepionierd en de omgeving verkend.

De eerst tussenstop van de wereldreis van de scouts lag in Italië. Na de dagelijkse ochtendgymnastiek, bleek dat iedereen lid was van een maffia clan en dat de grootste maffiabaas allertijden ‘Al Capone’ was vermoord. Door spellen en geheime opdrachten uit te voeren kregen de clans tips om de moord op te lossen. Aan het eind van het Italiaanse avontuur bleek Leonardo de moordenaar te zijn.

12 Juli - Italië

13 Juli - Duitsland

Op z’n Duits trokken we op deze mooie zomerdag naar het strand, niet om kuilen te graven, maar om lekker te zwemmen en in de zon te liggen. Wie het na het zwemmen nog warm had, kon mooi even afkoelen onder een frisse douche.  ’s Avonds genoten we van een heerlijke bratwurst met sauerkraut.

Na het oversteken van de Middellandse zee, bracht de reis ons naar Afrika. Zoals de Afrikaanse stammen, hebben de patrouilles mooie kamptotems gemaakt van materialen uit de natuur. In de middag zijn we bezig geweest om als echte Afrikanen primitief te koken. Hout hakken, vuur maken, eigen brood bakken aan een stok en voedselpakketjes in aluminium folie laten garen in de hete kolen.

Halverwege het kamp werden de tussenstanden opgemaakt. Hoeveel etappes van de wereldreis hadden de patrouilles al succesvol afgelegd. Het was een nek -aan-nek race en maar de vraag of ze op tijd terug zouden zijn in Engeland om de weddenschap te winnen. Veel punten moeten nog worden verdiend in de laatste dagen.

14 Juli - Afrika

15 Juli - China

Zoals in vroeger tijden reisden we met de Peking Express door heel Azië. In de ochtend mocht iedereen zijn/haar hike -rugzak klaarmaken om via de route van de Peking express te reizen naar de volgende bestemming. Aan de hand van echte scouting tochttechnieken volgden de scouts een mooie route van maar liefst 17 km door het landschap rond Mook.

’s Avonds was het tijd voor de Bonte Avond. Alle wereldreizigers kwamen samen in hun prachtige outfits. Ze vermaakten elkaar met hilarische voordrachten.

Met sport en spel konden de scouts in Mexico punten verdienen om verder te kunnen op doorreis. Na typische Mexicaanse tortillas werd de dag afgesloten met een smokkelspel. Door de donkere bossen moesten de smokkelaars zakjes drugs de goed beveiligde grens met de Verenigde Staten over zien te steken zonder te worden betrapt door de Border Patrol.

16 Juli - Mexico

17 Juli - USA

Gelukkig slaagden de scouts erin om midden in de nacht de grens over te steken en werden ze de volgende ochtend verwend met lekkere cornflakes. De laatste etappe van de wereldreis was nog een lange tocht over de Atlantische Oceaan. Helaas was er geen beschikking over grote schepen of vliegtuigen en moest iedereen hard aan de slag om tot de eindstreep te kanoën.
Sommige groepjes wisten echter een snelle sleepdienst te regelen.
Daarna liep het zomerkamp toch echt op een einde en werden door de patrouilles hun kampterrein weer netjes afgebroken en opgeruimd. De laatste avond sloten we gezellig af met een heerlijke barbecue.

18 juli – Engeland
Op de ochtend van 18 juli steeg de spanning rond de het bekendmaken van de tussenstand. Hadden de patrouilles genoeg etappes afgelegd om de hele trip om de wereld (32 etappes) te voltooien? Nog wat laatste punten werden op de valreep verdiend met het opruimen van de tent en het inpakken van de eigen spullen. Bij terugkomst in Valkenswaard was de einduitslag:

Tijgers:             34 punten
Krokodillen:     32 punten

Het was een spannende reis. De Krokodillen hadden precies genoeg punten en de Tijgers waren ruim over de streep.
Om deze overwinning te vieren, kreeg ieder een insigne om het kamp te herinneren.